Voor een bezoeker is niets zo vervelend als op een pagina uitkomen die niet (meer) bestaat. De bezoeker gaat immers bewust naar de betreffende pagina. Het is belangrijk om hier goed mee om te gaan en geef je daarom graag wat tips.

Hoe ontstaat een 404-pagina?

Een 404-pagina ontstaat doordat zoekmachines (zoals Google) achterlopen op de website. Een zoekmachine verzamelt/ indexeert op een bepaald moment alle links van een website. Alle wijzigingen die na het moment van indexeren in de website gedaan worden, ziet de zoekmachine pas weer bij de volgende indexatie. Kortom, als er een pagina verwijderd, hernoemt of verplaatst wordt, weet de zoekmachine dit nog niet. Dit betreft alle soorten content. Zoals pagina’s, berichten, producten, agenda items en bijvoorbeeld ook categorieën zoals een blog of nieuws.

Hoe los je het op?

Wat doe je als er een 404-pagina optreedt? Een nette manier om een 404 af te handelen, is door deze te laten verwijzen naar een andere pagina. Is er geen pagina die erbij past, dan kan je ook naar de homepage verwijzen. Zorg in alle gevallen voor een nette 404-pagina. Creëer bijvoorbeeld een zoekfunctie of toon je website menu. We zo prettig omdat je bezoeker makkelijk verder kan navigeren.

Voorbeelden

Wanneer heb je nu kans dat er een 404 optreedt:

1. Bij het verwijderen van een pagina

De beheerder verwijdert de ‘voorbeeld’ pagina omdat deze overbodig is geworden. Een bezoeker komt via een zoekmachine nog wel binnen op ‘voorbeeld.nl/voorbeeld’. Deze bestaat dus niet meer. Een 404-pagina is te voorkomen door een redirect toe te voegen van ‘voorbeeld.nl/voorbeeld’ naar de homepage  ‘voorbeeld.nl’.

2. Bij het wijzigingen van een pagina

De beheerder hernoemt een blog ‘Voor onze ouders’ naar ‘Voor de ouders’. De URL van deze pagina verandert mee, van ‘voorbeeld.nl/blog/voor-onze-ouders/’ naar ‘voorbeeld.nl/blog/voor-de-ouders/’. Een 404 is te voorkomen door een redirect toe te voegen van ‘voorbeeld.nl/blog/voor-onze-ouders/’ naar ‘voorbeeld.nl/blog/voor-de-ouders/’.

3. Bij het verplaatsen van een pagina

De beheerder verplaatst de ‘Contact’ pagina onder de ‘Over ons’ pagina. De oude URL van de contact pagina was ‘voorbeeld.nl/contact’ en wordt ‘voorbeeld.nl/over-ons/contact/’. In dit geval moet er een redirect komen van ‘voorbeeld.nl/contact’ naar ‘voorbeeld.nl/over-ons/contact/’.

Wil je nog meer tips over dit onderwerp? Neem dan contact met mij op. 📱