De diversiteit in WordPress-opbouw: generiek of maatwerk?

Het bouwen van een WordPress-website kan op veel manieren. Je kunt generieke thema’s zoals Divi of Astra (in combinatie met Elementor) gebruiken. Laten we pagebuilders zoals WP Bakery en SiteOrigin ook niet vergeten. Naast nog veel andere builders. Bij de generieke manier, lijkt het alsof er geen regel code geschreven wordt. Maar achter de schermen wordt eigenlijk een overvloed aan code geladen. Dit gebeurt omdat de opzet van deze thema’s en plugins over het algemeen generiek is. Er zijn veel blokken en widgets beschikbaar, maar meestal gebruik je ze niet allemaal. Toch blijkt dat er vaak specifieke extra blokken of functionaliteiten nodig zijn, naast de standaardopties. In die gevallen worden extra plugins gebruikt. Hoe complexer de website, des te meer plugins er nodig zijn. Vooral als het om zaken als een webshop (WooCommerce) of een Learning Management System (LMS) gaat.

Het nadeel van generieke thema’s en builders

Voor een developer is deze aanpak van het bouwen van een website niet ideaal. Zeker niet als er maatwerk aanpassingen nodig zijn. In dat geval moet de developer op basis van generieke code zijn aanpassingen doen. Dit kan leiden tot onnodige complexiteit en kwetsbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan een update van een thema of plugin. Daarbij kan de vormgeving (css) veranderen zonder dat je dit door hebt. Een ander nadeel is, dat er vaak al veel vormgeving en code aanwezig is. Soms zelfs in een mix. Een goed voorbeeld hiervan is een plugin die een widget voor Elementor toevoegt. Waarbij de code van Elementor vermengd word met die van de widget. Als een developer daar dan ook nog maatwerk aan toevoegt, kan dit leiden tot instabiele en ongewenste situaties.

Mogelijke nadelen met generieke builders zijn bijvoorbeeld:

  • Teveel code waardoor je weinig overzicht en controle hebt;
  • Een trage website voor een bezoeker, beheerder of zoekmachine;
  • Lagere score in PageSpeed door teveel CSS, Javascript en/of HTML;
  • Een lagere ranking in Google (of andere zoekmachines);
  • Gebruik van te grote afbeeldingen dan nodig is;
  • Ongewenste lay-out veranderingen bij updates;
  • Functionaliteiten die kapot gaan bij updates;
  • PHP compatibiliteit problemen door onderlinge afhankelijkheden en daarmee update problemen;
  • Problemen bij het aanpassen van bestaande en/of nieuwe functionaliteiten;
  • Grote WCAG uitdagingen omdat de code en opbouw vanuit veel verschillende bronnen komt.
  • Een beheerder heeft vaak hulp nodig omdat er teveel opties beschikbaar zijn.

De uitdagingen van generieke oplossingen

Het updaten en onderhouden van zo’n website is dus complexer. Er kan van alles misgaan bij het updaten van een thema of plugin. Het vinden van het probleem of lay-out verandering kan een tijdrovende en ingewikkelde taak worden. Is het de schuld van een plugin, het thema of maatwerk code? Of allemaal Hoe kun je deze situaties voorkomen? Door een maatwerk thema te gebruiken natuurlijk ;-)!

Waarom maatwerk een toekomstbestendige oplossing is 🥳

Je denkt misschien: heb je weer zo’n developer die zegt dat maatwerk altijd de ultieme oplossing is. Klopt, dat vind ik ook! Een maatwerk website is bijna altijd de veiligste, meest stabiele, snelste en beste keuze. Vooral als de website complexe functionaliteiten bevat of als er maatwerk wensen zijn.

De kracht van een maatwerk thema

In plaats van aanpassingen maken aan een generieke builder, bouw je een builder die precies aan de wensen en behoeften voldoet. Hierbij rijst de vraag: hoe kun je met een maatwerk thema een uitstekende WordPress-website maken? Het antwoord is eenvoudig: gebruik Gutenberg, de core site builder van WordPress. Alleen al het feit dat Gutenberg de standaard builder is, bespaart je een hoop code. Alvast een paar voordelen op een rij:

  • Minimale code en daarmee meer controle en overzicht;
  • Een snellere website voor de bezoeker, beheerder en zoekmachines;
  • Hogere scores in PageSpeed door minder CSS, javascript en HTML;
  • Een hogere ranking in Google (of andere zoekmachines);
  • Kleinere afbeeldingen doordat de output precies te matchen is;
  • Stabielere lay-out omdat de kern van je website niet verandert bij een update;
  • Stabielere functionaliteiten omdat je minder afhankelijk bent van plugins;
  • Updates zijn makkelijker door te voeren omdat er minder afhankelijkheden en/of lagen zijn in code;
  • Eenvoudiger door ontwikkelen of bestaande elementen aanpassen;
  • Makkelijker WCAG- proof op te bouwen omdat je meer controle hebt over de output;
  • Een blije beheerder want diegene ziet alleen de velden die nodig zijn

Gutenberg: de sleutel tot efficiënte maatwerkoplossingen

Voor een developer draait alles om het bouwen van blokken. Het gaat om het creëren van herhaalbare pakketjes met PHP/HTML/CSS/JS. Maar dat betekent niet dat je voor elk verschil een nieuw blok moet ontwikkelen. Door slimme keuzes te maken, kun je blokken op verschillende manieren gebruiken. Met Gutenberg werk je stap voor stap aan je eigen bibliotheek van blokken. Helemaal in jouw eigen stijl.

Het geheim van blokken bouwen met Gutenberg

Wil je weten hoe je maatwerk blokken kunt bouwen voor Gutenberg? Tijdens WordCamp 2023 gaf ik hier een talk over. De presentatie – natuurlijk opgezet met Gutenberg – vind je hieronder. Met concrete voorbeelden.

Bekijk de presentatie

 

Ook aan de slag met Gutenberg?

Heb je plannen voor een nieuwe site of wil je een design laten uitwerken? Neem gerust contact op als ik je kan helpen. Ook wanneer ik je kan coachen bij het leren ontwikkelen met Gutenberg.